dimecres, 18 de febrer del 2009

Definicións del tema 6

- individuà És qualsevol ésser complet què pertany a una èspecie sigui animal o vegetal.
- individualisme posesiuà La llibertat individual és va desenvolupar amb el temps fins a convertir-se en la teoria Individualisme Possesiu.
- sociavilitat naturalà L' ésser humà és un " animal polític" que necessita la societat i la cultura que aquesta li aporta per realitzar-se d' acord amb les capacitats pròpies.
- contractualismoà És diu què l' ésser humà no és sociable per naturalesa, sinò que la societat és una construcció artificial nascuda per fer possible una convivència precària.
- pacte socialà Rousseau diu que l' home és per naturalesa benèvol però que la societat la seva ment amb l' egoisme i la propietat privada el que posa en perill la sana convivència entre les persones, per tant, per sortir d' aquesta situació caldria una societat justa basada en l' acord de tothom i orientada cap al bé comú.
- voluntat generalà És el què el conjunt de persones estan decord amb alguna cosa .
- antropologia socialà Aquesta ciència es dedica a l' estudi de la manera de viure dels diferents grups humans i l' evolució que han experimentat i el comportament de les diferentes societats.
- socialització primariaà És el procés pel qual s´interioritza el procés de sociabilització que té l’objectiu d’introduir el subjecte en la societat des de els primers moments de la infantesa.
-culturaà És la capacitat humana universal per a classificar, codificar i comunicar llurs experiències de manera simbòlica siguin de coneixaments , creences , art, moral , dret, costums i altres actituts i hàbits què l´home adquireix com a membre de la societat.
- subculturaà Cadascuna de les cultures dels grups (classes, minories, etc) que formen un sistema cultural major
- contraculturaà És un moviment de rebel·lió contra la cultura hegemònica i presenta un projecte de cultura i societat alternatiu
- civilitzacióà Moviement de rebel·lió contra la cultura hegemòniga que presenta un projecte de cultura i societat alternatives.
- etnocentrismoà Analitza les cultures des del punt de vista de la pròpia cultura, que es converteix en la mesura per valorar als altres.
- xenofòbiaà Odi envers els estrangers.
- racismeà Doctrina que propugna la desigualtat de les races humanes i en virtut de la qual hom justifica el fet que certes races o cultures siguin sotmeses a explotació econòmica, a segregació social o àdhuc a destrucció física.
- aporofòbiaà Es basa en el menyspreu i el rebuig envers el pobre.
- relativisme culturalà Proposa analitzar les diverses cultures des dels seus propis valors i no des d´una cultura aliena , i recomana la tolerancia cap a les diferents expressions culturals.
- interculturalismeà Parteix del respecte a les altres cultures, però supera les mancances del relativismo cultural perquè propunga la trobada entre les diferents cultures en condicions d´ igualtat.